Güneş enerjili sistemlerde güneş paneli, akü ve şarj regülatörü gerekliliklerini doğru bir şekilde belirlemek sistemin kesintisiz çalışması için son derece önemlidir. Bu gereklilikleri, sistemin yükü (bağlı cihazların gücü), çalışma gerilimi, çalışma modu, çalışma süresi gibi parametreler belirler.
Sisteme bağlı cihazların toplam gücü ne kadar fazlaysa o kadar büyük sisteme ihtiyaç duyulur. Güç ne kadar fazla olursa akülerde depolanan enerji o kadar hızlı tüketilir. Bu yüzden daha yüksek kapasiteli akülere ve bu aküleri dolduracak büyük güneş panellerine ihtiyaç duyulur. Cihazların günlük kullanım süresi de enerji tüketimi seviyesine etki eder. Bu da güneş enerji sisteminin ölçeğini belirlemede etkilidir.
Güneş enerji sisteminin gerekliliklerini belirlerken bir diğer önemli parametre de sistemin çalışma gerilimi yani voltajıdır. Güneş enerji sistemlerinde güneş paneli ile akülerin gerilimi birbiriyle eşleştirilmelidir. Örneğin, 12 V güneş paneli kullanılıyorsa akü de 12 V olmalıdır. Güneş paneli ve akülerin gerilimi, solar şarj regülatörü seçiminde de önemlidir. Solar şarj regülatörlerinin bir çoğu hem 12/24 V her iki gerilimde de çalışsa da burada maksimum akım sınırı önem kazanmaktadır. Örneğin, 12/24 V ve 10 A şarj regülatörü 12 V gerilim altında 120 W, 24 V gerilim altında 240 W gücü yönetebilir. Bu nedenle büyük sistemlerde genellikle 24 V çalışma gerilimi tercih edilmektedir. Çalışma gerilimini 24 V’a yükseltmek için 12 V akü ve güneş panelleri seri olarak bağlanabilir.
Güneş enerji sistemlerinin kurulacağı bölgenin de sistem performansı üzerinde etkisi bulunmaktadır. Çünkü her bölge güneş ışığını farklı oranda ve farklı açıyla alır. Daha az güneş ışığı alan bölgelerde daha büyük güneş panelleri ve daha yüksek kapasiteli aküler kullanılmalı, güneş panellerinin eğim açısı güneş ışınlarının geliş açısına göre ayarlanmalıdır.
Güneş enerjisi hesaplamalarını aşağıdaki hesaplama aracıyla kolayca yapabilirsiniz. İlk bölüme sistemin toplam gücünü girmeniz istenir. İkinci bölümde 12 V ya da 24 V olarak çalışma gerilimini seçebilirsiniz. Üçüncü bölümde bağlı cihazın çalışma modu seçilmesi istenir. Neredeyse tüm elektrikli cihazlar için sürekli mod seçimi yapılır. Kendi kendine yanıp sönen lambalar için flaş mod seçeneği işaretlenebilir. Günlük çalışma süresi bölümünde bağlı cihazın gün içerisinde kaç saat çalıştırıldığı seçilir. Örneğin, aydınlatma sistemleri yalnızca gece çalıştığından günlük çalışma süresi bölümünde 8 veya 12 saat seçilebilir. Hesaplama aracının son bölümünde güneş panelinin eğim açısı hesaplanması için ülke ve şehir seçimi yapılması istenir.
İstenen tüm bilgileri eksiksiz doldurduğunuzda, güneş enerji sistemi için önerilen sistem gereksinimlerini (akü gerilimi ve akım kapasitesi, güneş paneli gerilimi ve gücü, şarj regülatörü gerilimi ve akım kapasitesi, güneş paneli eğim açısı) öğreneceksiniz. Eğer şarj regülatörü akım değeri çok yüksek çıkarsa (>30 A) sistemin çalışma gerilimini yükseltmeyi deneyebilirsiniz.